Dinosaures de paper i un meteorit digital

28 febr.

És una evidència que cada vegada es venen menys diaris en paper i es consulten més les pàgines webs d’aquests. El món digital s’ha instal·lat entre nosaltres i s’ha mesclat amb la vida quotidiana de tothom. Per això els diaris de tota la vida també li fan lloc i li donen més pes en les seves redaccions; malgrat tot, però, el mosaic de noticies que trobarem a Internet no serà mai el mateix que l’ordre, la reflexió i la profunditat que pot tenir el diari que compraríem al quiosc. Ens trobem en un context que sembla empènyer sense remei les redaccions a oblidar el paper i resignar-se a la digitalització. Com uns grans i vells dinosaures que es resignen a desaparèixer per culpa d’un meteorit que s’acosta a tota velocitat per destruir tot el seu món.

Aquest vídeo mostra amb poc més d’un minut l’agonia que podria estar vivint ara el periodisme en paper. Al curt, titulat “Paper Age” i creat per l’alemany Ken Ottmann, l’animal prehistòric mor sobre la tableta, igual que els diaris podrien desaparèixer en favor de la digitalització. Però realment és aquest el futur que els hi espera als nostres dinosaures de paper?

Com en tot moment d’incertesa tothom es mou una mica a la deriva i a les palpentes. Provant nous sistemes, fent experiments mig digitals i mig impresos, llançant diaris que semblen webs i redissenyant webs perquè liderin el moviment. Ningú es vol quedar enrere però ningú sap realment quin és el destí: l’economia mana i s’ha de ser rentable.

Però tot i que les estadístiques semblin condemnar irremeiablement el paper, també hi ha periodistes que creuen que s’ha de portar la contrària i apostar per l’altra banda. Aquest dilluns 25 de febrer es va anunciar el llançament d’una nova publicació impresa, ambiciosa i de qualitat: TiltaLibre. Es tracta d’una revista mensual que abordarà grans temes i grans històries, en aquest primer número, que sortirà el mes de març, s’hi podran llegir peces de periodistes de la talla de Jon Lee Anderson, Maruja Torres i Ramón Lobo.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

ideas.ted.com

Explore ideas worth spreading

YoErasmus

Tu experiencia está a punto de comenzar

Blogging for a Good Book

A suggestion a day from the Williamsburg Regional Library

%d bloggers like this: