Imatge

World Press Photo o l’empremta del fotoperiodisme

20 febr.

El millor fotoperiodisme del món ha tornat a celebrar el premi de la World Press Photo. Un premi que atorga aquesta organització independent i global des del 1955 amb un objectiu tan ampli com interessant: “We exist to inspire understanding of the world through quality photojournalism.” Enguany, el premi de la World Press Photo of the Year 2012 ha estat pel suec Paul Hansen amb la fotografia Gaza Burial. Impactant i dramàtica, colpidora i terriblement real. 

L’any passat Samuel Aranda guanyava amb una imatge més íntima, la d’una mare sostenint el seu fill ferit als braços, els dos es refugiaven en una mesquita al Iemen, en plena revolució. La fotografia de Hansen, en canvi, és al carrer. Una visió frontal, dinàmica, d’un grup d’homes que porten en braços els cossos inerts de dos infants i el seu pare, víctimes dels atacs israelians a Gaza. I més imatges de la tràgica franja de Gaza has estat guardanoades. Ha estat la sèrie del fotògraf barceloní Bernat Armangué que amb onze fotografies preses a la ciutat de Gaza també ha impactat i remogut el jurat.

No hi ha dubte que en el fotoperiodisme el conflicte és el protagonista, per això no ens hauria de sorprendre el tipus de temàtica que any rere any aconsegueix el premi en les categories reines de la World Press Photo. Podríem pensar que, al final, el que sempre acaba guanyant és la tragèdia aliena. El ciutadà del món occidental queda saccejat en veure les poderoses imatges que aquests intrèpids fotògrafs han aconseguit al mig de la guerra o la revolució en països que sembla ens queden molt llunyans.

Però, d’entre totes les fotografies guanyadores en aquesta edició n’hi ha una que no ens podria tocar més de prop. Es tracta del tercer premi de la categoria Contemporary Issues i l’autor és Emilio Morenatti. Un vidre d’un aparador trencat, la propietària de la botiga plorant, “Barcelona Demonstrartions”, diu el títol. Una imatge feta durant la vaga general del 29 de maig que aconsegueix portar el millor fotoperiodisme, més o menys reivindicatiu, també als nostres carrers.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

ideas.ted.com

Explore ideas worth spreading

YoErasmus

Tu experiencia está a punto de comenzar

Blogging for a Good Book

A suggestion a day from the Williamsburg Regional Library

%d bloggers like this: