La força d’una comunitat connectada

14 febr.

Fa una setmana els principals mitjans de comunicació catalans i espanyols es feien ressò del que havia aconseguit una petició online: Un milió de firmes demanant la dimissió del president Mariano Rajoy. La petició la va iniciar el madrileny Pablo Gallego i ho va fer a través de la plataforma Change.org. La proesa d’aconseguir que més d’un milió de persones responguin, amb tanta rapidesa, a qualsevol iniciativa en favor d’una causa concreta segurament hagués estat impensable fa uns anys. Avui, però , tothom ja està ben conscienciat: si la unió fa la força, Internet es converteix en l’aliat indispensable de tot activista que es vulgui fer sentir arreu del món.

Els titulars dels diaris es movien entre la sorpresa i la incredulitat davant el portal de Change.org, mentre el líder del Partit Popular en parlava com una cosa “absolutament fictícia”. Però els fets demostren que, si ve en aquesta ocasió la petició que Pablo Gallego va llançar a la xarxa no ha obtingut l’actuació reclamada, altre peticions que s’han iniciat a la mateixa plataforma si que han arribat a bon port i han demostrat el poder d’una comunitat conscienciada i connectada.

Portada de la plataforma change.org

Portada de la plataforma change.org

En trobem un cas ben recent en l’indult que es va aconseguir per la jove mare acusada d’utilitzar una targeta de crèdit aliena per comprar productes de primera necessitat. Aquesta vegada va ser la mateixa família de la noia que va engegar la petició, també a Change.org, i que amb 500.000 firmes aconseguides es va evitar que l’acusada anés a la presó. Però podem trobar molts altres exemples de peticions que han començat a Internet i han acabat amb victòria. A finals de l’any passat es a aconseguir mantenir oberta una unitat de de cirurgia cardíaca en un hospital de Gran Canària, s’havia de tancar però finalment el govern va rectificar i s’ha pogut mantenir oberta.

Les peticions que qualsevol ciutadà pot penjar a la xarxa són molt variades i en favor de temes molt diferents. Hi ha polítics que ja s’han adonat de la pressió que poden exercir aquestes iniciatives. Ho comença una persona des de qualsevol racó del planeta i a través de plataformes com Change.org, Care2 o Avaaz obté difusió i possibilitats d’èxit. Tot i així també han rebut crítiques en quant a la fiabilitat d’una firma feta online, davant d’això el director de Change.org, Francisco Polo, contesta: “Nosotros hemos decidido tener un control suave y funciona. La gente firma con un solo correo electrónico de forma honesta. No somos un proceso legislativo y no pedimos el DNI. No aspiramos a ser una plataforma que proponga iniciativas populares, somos una plataforma de movilización donde la gente firma con su correo electrónico. Ya existen plataformas de peticiones con DNI. ¿Cuánta gente firma? ¿Qué cambios consiguen?”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

ideas.ted.com

Explore ideas worth spreading

YoErasmus

Tu experiencia está a punto de comenzar

Blogging for a Good Book

A suggestion a day from the Williamsburg Regional Library

%d bloggers like this: