Des de la teva neutralitat

29 gen.

Com tot avui en dia, el periodisme també està en crisi, i en diversos sentits. Es venen menys diaris, aquests tenen menys publicitat per finançar-se –igual que ràdios i televisions- no hi ha diners pel bon periodisme d’investigació, desapareixen publicacions i s’acomiaden molts periodistes. Però a més dels problemes de caire econòmic també hi ha nafres més profundes, de gust i contingut. De tan en tan surt algun cas de manipulació de la notícia, segueixen triomfant els pseudo-informatius espectacle i en alguns mitjans sembla que es confon el que ha de ser informació amb l’opinió del periodista. O, si més no, faciliten que el lector es confongui.

En el cas de la premsa diària, és on potser es veuen més casos en que el gènere informatiu i el d’opinió es mesclen i és confonen.  Aquest, és un dels sectors més tocats per la crisi i per l’imparable evolució de la mateixa professió, doncs per saber el que passa al món, en realitat, no cal pagar ni un euro, n’hi ha prou navegant una mica per la xarxa, escoltant la ràdio o fins i tot twittejant. Per això, alguns diaris ja han començat a fer passos cap a una altra direcció: si no poden competir oferint informació ho faran amb altres gèneres, com l’anàlisi i l’opinió.

I és que encara que les opinions, més o menys ben argumentades, són tantes i tan lliures com es vulgui, no es pot oblidar que “els fets són sagrats”. Cert que l’objectivitat és una quimera inexistent, parlem, doncs, de neutralitat. No si val a mesclar els judicis personals a l’hora de fer el titular d’una notícia, que es basa en un fet.

Tot i així existeix en gairebé tots els mitjans el fenomen de l’editorialització, hi ha els que ho dissimulen una mica i els que esbomben la seva ideologia amb cada títol, subtítol i també fotografies. Aquesta editorialització, a Catalunya i Espanya, es posa especialment de manifest amb els diaris de tendència més catalanista i amb els partidaris de la unitat de la nació espanyola, tot i que podríem parlar d’editorialització en totes les facetes d’una ideologia: de dretes, esquerres, republicans o monàrquics, etc. Potser això és el que vol el lector, opinions i interpretacions amb les quals pugui estar d’acord fàcilment, conèixer el que passa però des d’un punt de vista que li resulti còmode, comprensible, que se’l senti una mica seu.

Imatge

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

ideas.ted.com

Explore ideas worth spreading

YoErasmus

Tu experiencia está a punto de comenzar

Blogging for a Good Book

A suggestion a day from the Williamsburg Regional Library

%d bloggers like this: