Dos crítics i cinc rebels

23 gen.

 “-Sobirania. El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà.” Així mateix s’ha decidit avui al Parlament, amb una votació tan temuda com esperada. Després de les trifulgues inicials amb la redacció d’una declaració de sobirania que fos al gust de la majoria, la cambra ha fet el pas i ha declarat que Catalunya sí que té el dret a decidir lliurament i per consulta la seva relació amb l’Estat espanyol. 85 vots a favor, 41 en contra, 2 crítics i 5 rebels. 

Des de feia unes setmanes la població, tant catalana com espanyola, es preguntava quina seria la posició d’un partit que portava el dret a decidir –dins de la legalitat- en el seu programa electoral però que, alhora, diu que “la declaració de sobirania és un error gravíssim”. El PSC es troba, des de l’11 de setembre del 2012 –per posar una data concreta- en la incòmoda i poc agraïda posició d’estar al mig de dos bàndols i no acabar de decidir-se per cap. Cert que la confusió i la poca claredat és una estratègia ben coneguda pels nostres polítics, però és una arma de doble tall i estar al mig comporta rebre cops des de totes les bandes. Tot i així, hores abans de la votació, Pere Navarro ha afirmat que el seu partit votaria en contra i se sumaria al bloc del No.

Avui, però, Navarro també deu haver tingut alguna sorpresa, tant dels seus com dels de fora. I és que cinc diputats de la banda més catalanista han decidit trencar la disciplina de vot i no participar de la votació. Els cinc rebels socialistes: l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; Rocío Martínez-Sampere, Joan Ignasi Elena, l’ exconsellera de Salut Marina Geli i Núria Ventura. No és la primera vegada que passa una cosa així amb el PSC català i aquesta “indisciplina” fa sospitar que hi ha alguna esquerda al partit que s’ha anat tapant amb pintura però que sempre acaba sortint. L’exconseller Ernest Maragall i la senyora Geli ja van abstenir-se quan no tocava l’estiu passat en la votació d’una resolució del seu grup sobre l’autogovern.

Així ha quedat la pantalla de l'escrutini, 85 a favor, 41 en contra i 2 abstencions

La majoria absoluta a favor de l’exercici del dret a decidir s’ha fet evident amb l’escrutini al Parlament

Però no només els desobedients eren focus d’atenció abans i després del resultat. Els tres diputats de la CUP, que ho volen tot, també havien posat en dubte el seu suport a la declaració, doncs aquesta no els sembla que ofereixi prou garanties per la consulta, no menciona els Països Catalans i, a més, segueix sense qüestionar la UE. Per tot això han optat per la decisió de sentit comú, dir que sí però a mitges, dos abstencions i un a favor. D’aquesta manera no es traeixen a ells mateixos ni a la majoria que recolza la declaració. Com el PSC, ells també estan al mig, però juguen a un joc molt diferent. I és que dins el Parlament, ningú els hi retraurà que apel·lin per la unitat dels Països Catalans, ells ja estan a un extrem i més enllà els límits no els hi dicta ningú. Els socialistes, en canvi, corren el risc d’acabar cedint per qualsevol de les dues bandes. Avui, ja ho han fet a favor del Partit Popular i Ciutadans, Alicia Sánchez Camacho els ha donat la benvinguda, excepte als cinc diputats rebels.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

ideas.ted.com

Explore ideas worth spreading

YoErasmus

Tu experiencia está a punto de comenzar

Blogging for a Good Book

A suggestion a day from the Williamsburg Regional Library

%d bloggers like this: