Àfrica, l’eterna desconeguda

18 gen.

Més de mil milions d’habitants, 54 països, el 20% del total de superfície terrestre, centenars de cultures diferents,  diuen que és el bressol de la humanitat. És Àfrica i està a 14 quilòmetres d’Europa. Aquesta darrera dada hauria d’importar ben poc, estem en un món globalitzat, parlar de distàncies geogràfiques és cosa del segle passat. Però malgrat tot, Àfrica segueix estan a centenars o milers de quilòmetres dels països occidentals. El continent africà és un altre món, o aquesta és la impressió que podem tenir a través dels principals mitjans de comunicació catalans o espanyols, però també europeus i nord-americans.

La cobertura que els nostres mitjans – premsa, televisió, ràdio o Internet – fan sobre Àfrica ha estat qüestionada en moltes ocasions i el debat sobre com s’ha d’informar correctament i amb eficàcia sobre tot un continent fa uns quants anys que està sobre la taula. I és que en més d’una ocasió podríem pensar que cal ser un africanista expert o un complet desinteressat en el tema per entendre , o creure que s’ha entès, una informació que ens parla sobre segrestos, violència, refugiats, bombes, fam o malalties en algun punt d’un lloc anomenat Àfrica. Perquè passa això? Perquè llegim o sentim que han matat un centenar de persones, que milers de nens moren de gana o que un poble sencer s’ha de desplaçar i no reaccionem? El fet és que, segurament, ni tan sols ho entenem.

Aquests darrers dies la premsa catalana i espanyola ha omplert les seves seccions (o “seccionetes”) d’Internacional amb titulars com “Los terroristas todavía mantienen rehenes en una parte de las instalaciones de gas”, “Al menos 40 extranjeros secuestrados en Argelia”, “La UE mandará en febrero una misión de entrenamiento en Mali con 450 soldados” o “El asalto a la planta de Argelia deja 30 rehenes muertos, 7 de ellos occidentales”. Parlen de la delicada situació a Mali i Algèria, però mostren un conflicte que en la majoria dels casos posa el subjecte en el “nosaltres”, els europeus, quant, en realitat, els fets tenen una dimensió molt més gran i els veritables protagonistes no hauríem de ser “nosaltres” sinó “ells”.

Sud-Àfrica

Més d’un estudi sobre la informació internacional en els mitjans de comunicació generalistes ha revelat que tenen molta més presència i cobertura aquells fets que el periodista aconsegueixi vincular amb la societat occidental, si no és així, aquests passaran fàcilment inadvertits o es solucionaran esmentant breument el nombre de morts que hi ha hagut. Si no ens incumbeix directament no ens interessa. Aquesta sembla la premissa de moltes seccions d’Internacional, i, potser, convindria fer-ne un replantejament. Així ho analitza el periodista i especialista en temes africans Gerardo González Calvo: “Informar ya no es dar noticias veraces, sino elaborar informaciones que vendan. Y África solo vende cuando hay blancos de por medio” (article complet a fronterad.com)

Si Àfrica ens sembla gairebé un món extraterrestre, tan allunyat i aliè a nosaltres, és en bona part per culpa d’aquesta informació que només pretén vendre. Una informació que parla del continent africà com un tot, confonent i mesclant realitats i conflictes. Pot ser per la manca de recursos, de temps, d’especialistes o per culpa de barreres lingüístiques i les diferències culturals. Les notícies ens arriben de forma fragmentada, superficial, esbiaixada i focalitzada sempre sobre els mateixos temes. Ens manca contextualització, anàlisis i, també una mica d’interès.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

ideas.ted.com

Explore ideas worth spreading

YoErasmus

Tu experiencia está a punto de comenzar

Blogging for a Good Book

A suggestion a day from the Williamsburg Regional Library

%d bloggers like this: